tiistai 6. syyskuuta 2016

Tapaus Anttilan konkurssi





Suomessa Tavarataloketju Anttila on ollut käsite ellei instituutio, jonka kanssa kaikki ovat olleet tekemisissä. Kahdella sukupovella on paljon muistoja, periaatteessa positiivisia. Anttila on luonut sen kuuluisan ysihintansa ja oli pitkään ensimmäinen ns. halpatavaratalo, josta sai edullisesti kohtuullisen kunnollista tavaraa.

Mihin perustui Anttilan menestys, miksi Kalle Anttila ( Kaarlo E. Anttila ) myi liikkeensä TUKO:lle, mitä tapahtui myynnin jälkeen, miten KESKO sai Anttilan haltuunsa? Nämä kysymykset nousevat pintaan Anttilan konkurssin jälkeen, oliko Anttilan konkurssi tarpeellinen? sanommeko hyvästit Anttila-tavarataloketjulle?

 

Nykyisen Anttilan taustalla oli jo menestyksen havinaa. Kalle Anttilan isä oli urheilija ja menestyi kaksissa olympialaisissa kultamitalin arvoisesti. Hän oli harvinainen tapaus voittaessaan peräkkäisissä olympialaisissa molemmissa painilajeissa: perinteisessä sekä vapaapainissa. Perheessä  oli tavallaan kaksi Kallea, isä oli virallisesti Kaarlo ja poika oli Kaarle, joka siis oli varsinaisesti nykyisen, siis konkurssiin menevän Anttila-tavaratalon perustaja.  Kalle-isä Anttila oli vaatturi ja myös myöhemmin  menestyvä liikemies lopullisessa kotikaupungissaan Helsingissä. Isä- Anttila oli luonteeltaan ns. pihi mies, mutta lastensa huoltamisessa, urheiluun kannustamisessa ja koulutuksessa hän ei pihistellyt.

 

Kalle Anttila lähti Amerikkaan 1949 opiskelemaan ja sattui työskentelemään myös rahaa ansaitakseen eräässä suuressa amerikkalaisessa postimyyntiliikkeessä. Kalle Anttila syttyi ajatukselle ja päätti perustaa Suomeen samanlaisen. Ja niin se alkoi, kupongeista ja patjoista ja tavarapulan vallitsemassa Suomessa. Seuraava versio oli SOLPA Kansan Tavaratalo, johon oli kuluttajan opas, siis postimyyntiluettelo. Näin siis alkoi postimyynti Kalle Anttilan itse kärrätessä tavaroita postiin Messeniuksenkadulta. Seuraava luettelo julkaistiin Anttila-nimellä, 1963 avattiin Turkuun tavaratalo. Loppu on sujuvaa historiaa. Kalle Anttila oli itse aika vaatimaton ihminen ,mutta idearikas, henkilökunnan kanssa hyvin toimeentuleva. On selvää, kun Anttilasta tuli markkinahäirikkö Suomessa myydessään tavaraa halvemmalla, syntyi klikki, joka alkoi boikotoida Anttilaa. Kalle keksi keinot kiertää näitä, tavarat tulivat suoraan Anttiloihin, laskut kiersivät toisaalta. Ulkomaiset tuotteet ja tukkuostot tulivat nopeasti ohjelmaan. Tennispalatsin tavaratalo Helsingissä oli avattu jo 1960. Anttilan liikeketju toimi, sinne oli itse Kalle luonut hyvän työilmapiirin. Suomessa elintaso ja ostovoima lisääntyivät kiihtyvällä vauhdilla. Anttilaan hankittiin tavara- ja rahavirtaa kontrolloiva tietokonejärjestelmä, joka oli hyvin edistyksellistä tuohon aikaan, Kalle Anttila itse paneutui siihen paljon ja ostotoiminta, joka oli ollut hänen vastuullaan siirtyi Anttilan talon sisällä toimineen ja jo johtoryhmään edenneen Uolevi Mannisen johtoon. Hän otti järjestääkseen hieman jo sekaisin menneen organisaation uudelleen ja päällekkäisyyksiä ja henkilöresursseja vähennettiin 15 %. Anttila laajeni liikaa ja omaa pääomaa oli liian vähän, tuonnista osa piti maksaa käteisellä, laajenemisen kompastuskivenä oli myös investointivero. Kalle Anttila itsekin ymmärsi lopulta, että muita vaihtoehtoja ei ollut kuin, että hänen oli myytävä Anttilansa, niin kauan kuin se on mahdollista. Anttilan tavarataloketju myytiin Tukolle1.1. 1976. Kyse oli yksinkertaisesti pakosta ei Kalle Anttilan omasta kyllästymisestä liiketoimintaan tai bisneksen tekemisestä liikkeen myynnillä.

Uolevi Mannisesta tulee toimitusjohtaja Anttilaan, Kalle Anttila siirtyy syrjään, mutta myöhemmin käy ilmi, että hän olisikin halunnut jatkaa jossain tehtävissä. Aika pian hän liikkeen myynnin jälkeen muutti Floridaan ja hoiti siellä mitä erilasisimpia bisneksiä. Kalle Anttila sairastui jossakin vaiheessa vakavasti ja kuoli 1993, hänet on haudattu Suomeen.

Anttila oli Uolevi Mannisen johdossa ja Tukon omistuksessa 20 vuotta, se on pitkä aika. Tavallinen ostaja ja asiakas tuskin huomasi omistajavaihdoksen saumakohtaa. Syy on se, että Anttilan periaatteet ja talon sisäinen henki oli nyt Anttilan jo tunteneen pelimiehen käsissä, joka halusi kaikin voimin pitää Anttilassa saman , hyvän toimintakulttuurin, mikä siellä oli ollut. Ja toiminta jatkui, kunnes Mannisesta tuli TUKO:n pääjohtaja, Anttilan johdon otti käsiinsä jo talossa 1967 asti mukana ollut Antti Lilja. Valitettavasti Lilja onnistui kuormittamaan Anttilan taloutta väärään aikaan päälliköillä.

90-luvulle tultaessa Anttilan oli siis Tukon omistuksessa, mutta nyt alkoi Tukon ahdinko. Alkoi monimutkainen peli, jossa osana olivat pankit ja politiikka. Tukoa yritettiin väkisin yhdistää Tradekaan, mutta se ei onnistunut. Osaltaan pelistä kertoo se, että Tuko maksoi pankkilainoistaan 1,5 % enemmän marginaalia kuin esimerkiksi Kesko. Mannisen huomautukset pankeille eivät tuottaneet tulosta, ei tullut edes vastauksia. Joka tapauksessa Tuko oli tukalassa tilanteessa. Ajatuksia oli mennä pörssiin tai saada ulkomaisia kytkyjä, pääoman tarve oli huutava. Keskossa tiedettiin hyvin tilanne ja lopulta Kesko teki tarjouksen 1995 ja Tuko ja sen myötä Anttila siirtyi Keskolle 1996, jonka hallussa Anttila oli saman verran ajassa kuin Tukonkin eli 20 v.

 

Uolevi Manninen pohti kirjassaan Anttilan kohtaloa ja tulevaisuutta ja hänen mielipiteensä oli se, että Anttila tarvitsisi tulisieluisen , asialleen paneutuvan johtajan. Manninen piti ongelmana sitä, että kauppiasvetoinen Kesko ja Anttila eivät synkronoidu, kuten pitäisi ja Anttila voi liikaa hukkua Keskon organisaatioon.

Ennen Anttilan konkurssia liikeketju oli siis 20 vuotta Keskon omistuksessa, se on kuitenkin kunnioitettava aika siihen nähden, että Anttila ei uudistunut ja erikoistunut niin kuin sen olisi pitänyt. Ja siihen nähden, että oli syntynyt paljon jo sellaisia kauppoja, jotka myivät lähes samoja hyödykkeitä halvemmalla, siis alennushalleja. Ja siihen nähden, että myös Citymarketit, jotka ovat kauppiasvetoisia, ovat myyneet kaiken aikaa samaa tavaraa kuin Anttila. Anttilan vahva brändi ei riittänytkään ja alkoi haalistumistaan haalistua kunne 2016 koitti se hetki, jolloin oli eletty velaksi liian kauan.

Itse henkilökohtaisesti en pääse eroon ajatuksesta, että Keskon sisäinen kilpailu saattoi pudottaa Anttilan pois pelistä. Anttilan tarina on loppu. Asiakkailla on paljon hyviä muistoja siitä, että Anttilasta löysi aina jotakin mukavaa edullisesti.

Lähde: Uolevi Manninen: ”Irtiotto” WSOY 1997.

 

Uolevi Manninen ( 1937-2009 ) oli aikanaan Anttilan ja Tukon johtamisen lisäksi Suomen olympiajoukkueessa Tokiossa koripallonpelaajana.